FÄRG och DET GYLLENE SNITTET

Vi kollade igår på Mallar, som ju är bra om du vill hindra din kund/uppdragsgivare från att göra om/förändra designen på de sidor du skapat.
Du ger kunden ett antal sidor, tillverkade med din mall som grund.
Användaren kan då endast ändra/skriva i de ändringsbara delarna på sidorna.

 

Nu till design:
text och bild från UR.se

 

Vi ska nu titta på något vi kan använda oss av i vårt webbsidesdesignande

Vad är det som bestämmer vad vi tycker är snyggt? 
Vissa menar att det helt enkelt handlar om harmoni och speciella proportioner – att det handlar om
gyllene snittet.

Gyllene snittet handlar om proportioner. Om förhållandet mellan olika delar av en form. Tänk dig svenska flaggan! Som du vet har den en längre och en kortare sida. Om man tar längden på den långa sidan och delar den med längden på den korta sidan får man talet 1,618….. Precis som det mystiska talet pi som du säkert känner till, är 1,618… ett så kallat irrationellt tal och har ett oändligt antal decimaler. Talet kallas fi och det är det förhållandet mellan två sidor av en form som är det gyllene snittet.

Konstnärlig harmoni

Människor har använt sig av just det här förhållandet i konst och arkitektur i tusentals år. Parthenontemplet i Athen är till exempel, precis som svenska flaggan, format som en gyllene rektangel. Och Cheopspyramiden i Egypten är byggd efter en gyllene triangel. Ja, det finns gyllene trianglar också! Också i konsten används måttet ofta – medvetet eller omedvetet – för att skapa harmoni i en bild. Ett sätt att känna igen en gyllene rektangel på är att när man delar den i en kvadrat och en rektangel så har den nya lilla rektangeln samma proportioner som den första stora rektangeln.

 

 

 

 

Se på naturen

Men det allra märkligaste med det gyllene snittet är kanske ändå att man kan hitta det i naturen. Titta på en tallkotte! Den har fjäll som går i åtta spiraler motsols och fem medsols. Och vad är åtta delat med fem? Jo, 1,6, alltså nästan exakt det gyllene snittet! Och för ananasen, som har tretton och åtta spiraler, blir resultatet 1,62. Samma fenomen kan man hitta bland annat hos solrosor och i tusenskönor. 
 Men är det här med det gyllene snittet något vi är födda att tycka är vackert? Det vet vi inte. Det kan lika gärna handla om kultur. För i vissa delar av världen, till exempel i Japan, uppfattar inte alls förhållandet 1, 618… som det mest harmoniska. Där tycker man mer om symmetri. Vad tycker du är snyggast? Testa på rektanglarna här på sidan!

 

 

***********************************************************************

Gyllene snittet eller φ (grekiska bokstaven fi), på latin: sectio aurea, är det förhållande som erhålls när en sträcka delas i en längre del a och en kortare del b på så vis att hela sträckan a+b förhåller sig till a som a förhåller sig till b. Kvoten a/b blir då cirka 1,618 och kvoten b/a
blir cirka 0,618.




Tredjedelsregeln

Tedjedelsregeln är en slags förenkling av gyllene snittet. En bild med motivet centrerat blir inte speciellt spännande. Delar du upp kompositionen i tredjedelar och placerar huvuddelarna av motivet längs med dessa delar så får bilden mer spänning. Det känns som det händer mer i bilden. Kikar du genom en kamera med sökare brukar det finnas mönster, till exempel uppdelat i tredjedelar. Exempel saknas inte om du gör en Googling:

Färg



Hur många färger ska man använda på sin webbsida?
Det är en svår fråga men en regel kan vara att det oftast är bättre med färre än fler.
Tre färger kan vara lämpligt och redan med endast tre färger kan der vara svårt att välja.
Man talar faktiskt om ackord också när det gäller färg. En kraftig treklang skulle kunna vara de två komplementfärgerna blått och orange samt rött som ju ligger mitt emellan dessa komplementfärgerna.
En försiktigare treklang skulle kunna bestå av mörkt blå, grönt och gult, alltså av färger som ligger närmare varandra i cirkeln.
 
(En komplementfärg kan man säga är en färgs motsatsfärg. Två komplementfärger ligger mitt emot varandra i en färgcirkel. Blandar du två komplementfärger får du grått, de ”tar ut” varandra.) Här följer tre par komplementfärger

Din uppgift i dag blir att skapa en webbsida i vilken du beskriver och berättar om det gyllene snittet, färgcirkeln och färgval.
Du använder förstås också det gyllene snittet i din webbsidas design. Testa också att välja färger efter de exempel som ges ovan. Några bra länkar får du här:
subbau.org
jimiknightley.com
thegoldenmean.com
blogght10
designformler